Червоне вино – міцніше, тому п'янить сильніше. Щоб досягти однакового ефекту, жінкам потрібно пити біле або просто менше червоного.
Тому є залежність: менше цукру, вищий вміст алкоголю. Саме з цієї причини сухі вина завжди міцніше солодких (за винятком кріплених). У сухих вміст алкоголю може змінюватись від 9 до 16%, а напівсолодкі між 9 і 13%.
Червоний виноград, як правило, містить більше цукру, ніж білі сорти, тому що вони беруться зрілішими для виготовлення вина. Отже, червоні вина мають більший вміст алкоголю порівняно з білими.
Найлегше сп'яніти, за словами Сосабовські, від вживання хересу та портвейну. Напої відрізняються високим вмістом алкоголю (близько 20%) та швидкою всмоктуванням. Крім того, до сильного сп'яніння призводять віскі та інші міцні напої.