Багато гуру від кухні вважають, що в арсеналі кухаря, що поважає себе, має бути не менше двох десятків ножів. Інші стверджують протилежне – вистачить і двох ("шеф" і маленький ніж). Хтось обходиться класичним комплектом із трьох ножів, а комусь цього мало.
Скільки ножів з собою у нормальної людини? У нормальної людини завжди з собою 2 – 3 ножа. Але це ж людина, який захоплюється ножами! У людини, який захоплюється ножами – З собою 5-6 ножів.
Тому до кухарської трійки додається слайсер або ніж для тонкої нарізки. У нього вузьке лезо, середнє чи довге, із загостреним кінчиком. Таким ножем зручно зрізати тонкі та рівні скибочки філе: птахи, риби чи м'яса; а також сиру, ковбаси, овочів. Обвалочний ніж, яким відокремлюють м'ясо від кісток та суглобів.
Ножі потрібно тримати максимально близько до місця приготування їжі, на спеціальних магнітах чи підставках. Важливо, щоб ріжуча кромка не впиралася у деревину чи метал. При контакті з деревиною на кромку можуть потрапити патогенні мікроорганізми.