Причиною надлишку фосфору (гіперфосфатемії) може бути надмірне надходження мінералу з їжею, гіпокальціємія та ураження нирок. Люди з помірним дефіцитом цього мінералу симптоми його недостатності можуть виявлятися. Про сильний брак фосфору говорить м'язова слабкість та сплутаність свідомості.
Забороняються: сир, печінка, курка, гриби, горіхи, какао, шоколад, квасоля, петрушка, жовток, оселедець, кетова ікра, молочні, овочеві, фруктові супи, копченості, солона риба, картопля та овочі, крім зазначених нижче; овочеві консерви; копченості, соління; фруктові, ягідні та овочеві соки, м'ясні та кулінарні жири; …
Сир – також чудове натуральне джерело фосфору (У чашці сиру – 290 мг фосфору). Соєві продукти: в 100 г тофу – 287 мг фосфору. Бобові: в 100 г – 180 мг фосфору. Яйця: в 1 яйця – понад 60 мг фосфору.