Надлишок солі призводить до того, що в організмі починає затримуватись рідина (1 г натрію затримує 200 мл води), що призводить до появи прихованих набряків). Це негативно впливає на роботу внутрішніх органів. Особливо небезпечний надлишок солі при захворюваннях нирок та серцево-судинної системи.
Основний ризик – зростання кров'яного тиску (загрожує інсультом). Від надлишку солі можуть формуватися захворювання печінки та нирок, атеросклероз. Також велика кількість натрію призводить до вимивання кальцію. Це загрожує розм'якшенням кісток та зубів.
Високий рівень споживання солі пов'язаний із виникненням судинних захворювань мозку, інсульту, а також когнітивних порушень. Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати на день не більше 5 грамів солі. Тим не менш, більшість жителів планети за добу з'їдає майже у 3-4 рази більше.
Солі можуть відкладатися з таких причин: порушення кровообігу у суглобах; травми та операції на кістках; одноманітність рухів та нестачу рухової активності.