Це оптимальна температура, за якої насіння сходить на 3-7 день (томати) і прокльовуються на 5-12 день перці та баклажани. Тобто чим нижча температура в ґрунті, тим менше шансів на хорошу схожість. Висока температура також сприяє поганому проростанню насіння. Обов'язково потрібно мати кімнатний градусник!
Якщо насіння не сходять протягом 10-14 днів після посадки, терміново вживаємо такі заходи. Потрібно взяти гарячу воду (2 склянки), додати шепіт гострого пекучого перцю та дві краплі йоду медичного. Цим розчином потрібно полити не розсаду, що зійшла – ця суміш є потужним стимулятором схожості насіння.
Часті причини, чому не сходять Неякісний субстрат (важкий, «бідний», заражений вірусами, бактеріями або грибками). Занадто глибокий або надто поверхневий посів. Погане (старе, хворе, сухе) насіння. Створено невідповідні умови для проростання.