Червоні водорості стали основою отримання агар-агару – драглистої речовини, яку застосовують у харчовій, текстильній і паперовій промисловості, а також у наукових мікробіологічних лабораторіях. Морські водорості – основа отримання деяких ліків і хімічних речовин (йод, калійна сіль, оцтова кислота).Mar 31, 2021
З них отримують йод, калійні солі, целюлозу, спирт, оцтову кислоту та інші продукти. Водорості використовують як добрива і пускають на корм худобі. З деяких видів червоних водоростей добувають драглисту речовину агар-агар, необхідну в кондитерській, хлібопекарській, паперовій і текстильній промисловості.
Червоні водорості містять різні пігменти, включно з хлорофілом, червоним фікоеритрином, синім фікоціаніном, каротинами, лютеїном і зеаксантином. Найважливішим пігментом є фікоеритрин, який забезпечує червону пігментацію цих водоростей, відбиваючи червоне світло і поглинаючи синє світло.
Водорості, їстівні для людини, вживаються в їжу. Вони збагачують організм корисними мікроелементами і є джерелом йоду. Низка водоростей активно використовується для очищення води в штучних замкнутих системах, наприклад, акваріумах.