Як добавка краще використовувати амонійну форму азоту, т. К. Вона більшою мірою прискорює розкладання соломи і сильніше зв'язується мікроорганізмами. Додаткового внесення азоту більшою мірою потребує солома озимих та ярих зернових, менше – кукурудзи, гречки та хрестоцвітих культур.
Встановлено, що за 2,5-4 місяці розкладається до 46% соломи, За рік – півтора – до 80%, частина, що залишилася пізніше.
Для розкладання соломи в ґрунті необхідний азот та ретельне перемішування її з 10-сантиметровим шаром ґрунту. Це забезпечить необхідну кількість азоту для бактерій, які розкладають солому, і запобігатиме тимчасовій іммобілізації елемента в грунті.
Соломо в 3 рази перевищує гній за вмістом органічних речовин за умови дотримання правил внесення землю. Щоб ґрунт отримав усі мікроелементи, солома має повністю розкластися. Від моменту заорювання її в ґрунт до посадки розсади в теплицю має пройти не менше півроку.