Теорія: Риб поділяють на два класи – Хрящові риби (акули, скати) та Кісткові риби (осетри, лососі, оселедці, карасі, окуні, щуки та ін.). Основний критерій такого поділу – речовина, з якої складається внутрішній скелет. риб (хрящі чи кістки).
Які риби належать до кісткових риб?
Зміст:
Теорія: Риб ділять на дві групи за складом їхнього скелета. У Хрящових риб (акул і схилів) внутрішній скелет утворений хрящем, а у Кісткових риб (Карпи, оселедці, осетри, соми, окуні, щуки та ін.) Основу скелета становить кісткова тканина.
Які загони належать до класу кісткових риб?
Класифікація
- Загін Гонорінхоподібні (Gonorynchiformes)
- Загін Карпоподібні (Cypriniformes)
- Загін Хараціноподібні (Characiformes)
- Загін Самоподібні (Siluriformes)
- Загін Гімнотоподібні (Gymnotiformes)
Що мають хрящові риби?
Хрящові риби мають плакоїдну луску, яка гомологічна зубам усіх хребетних; переміщаючись у ході еволюції на щелепи, плакоїдні луски, власне, і перетворюються на зуби у акул та схилів. Плакоїдна луска складається з дентину, який формує основу лусок, а зверху вкрита емаллю.
Чим відрізняються хрящові риби?
Відрізняються вони і будовою зябер, у них немає зябрових кришок, а кількість зябрових щілин варіюється від 5 до 7. Сам зябра більше схожі на пластинки, на відміну від пелюсток зябер кісткових риб. Зовнішнім покривом кісткових риб є луска, а у хрящових це кісткова луска або кісткові пластинки або взагалі їхня відсутність.
Як риби пристосовані до свого довкілля?
Висновок: пристосованість риби до життя у воді проявляється в обтічній формі тіла, плавно перехідних органах тіла, заступницькому забарвленні, особливостях покривів (луска, слиз), органів чуття (бічна лінія), органів пересування (плавників).
Скільки кіл кровообігу у риб?
У риб система кровообігу представлена лише одним замкнутим контуром (єдиним колом кровообігу), яким кров циркулює через капіляри зябер потім збирається в судини і знову ділиться на капіляри тканин організму.
Які існують загони риб?
Значні загони кісткових риб:
- осетрові – осетр, стерлядь, севрюга, білуга;
- оселедцеві – атлантичний, тихоокеанський оселедець, кілька, тюлька, анчоуси;
- лососеві – сьомга, форель, омуль, горбуша, кета, харіус, лосось;
- коропові – короп, вобла, тарань, лящ, плотва, карась;