Усе анчоуси – планктофаги і відіграють важливу роль у морських трофічних ланцюгах, у свою чергу служать їжею для хижих риб, дельфінів, кальмарів та морських птахів. Плодючість 20-30 тис. ікринок.
багато не дуже люблять анчоуси через їх невиправдану дорожнечу (анчоуси у нас не водяться, і їх завозять у консервованому вигляді, в основному, з Італії) – адже для будь-якого мешканця пострадянського простору ця делікатесна маленька рибка асоціюється в кращому випадку з хамсою, у гіршому – з тюлькою, яких і за рибу.
Так, анчоуси використовують у приготуванні соусів — від найдавнішого соусу гарум, який був давньоримським аналогом рибного соусу, до сучаснішого вустерського, додають у салати (хтось — у «Цезар», який добрий і без анчоусів, Зате вони більш доречні в інших салатах, таких, як «Нісуаз»), випічку, до закусок.