Пастернак можна їсти сирим, запікати або смажити. За смаком він нагадує моркву або селера: дуже ніжний і незвичайний, солодко-пряний.
Пастернак, Як і морква, можна їсти сирим, додавати в салати порізавши або натерши на великій тертці. Можна смажити, варити, тушкувати, запікати, робити з нього чіпси та пюре. З особливо великих коренеплодів пастернака серцевину перед готуванням краще видалити: вона має досить волокнисту структуру та прісний смак.
Пастернак застосовували в стародавній медицині як сечогінний засіб при набряках, як засіб, що збуджує статеву діяльність, що підвищує апетит, при галюцинаціях, як болезаспокійливий при ниркових, печінкових та шлункових кольках, як протикашльовий і для пом'якшення та відділення мокротиння.
Пастернак – родич петрушки та моркви, його частіше використовують у салатах та холодних стравах, а також як альтернативу картоплі – за смаком вона солодка та низькокалорійна. Корінь пастернака додають у супи, роблять на його основі пюре, консервують, запікають та додають у соуси.