За смаком нут віддалено нагадує горіх. Нут дуже популярний серед вегетаріанців і в індійській кухні. Він дуже ситний, багатий на білок і клітковину. Перед тим, як почати готувати страву на основі нуту, необхідно виконати тривалу процедуру із замочування гороху, або можна купити вже готовий консервований.
Боби варять і смажать, подають як гарнір до тушкованого м’яса, розварюють у супах, додають у салати, плов. Завдяки високому вмісту білків нут – важливий елемент вегетаріанської та ведичної кухні. Нут має приємний горіховий присмак.
Вариться нут з моменту закипання від 1 години до 2 годин. Солити його варто в самому кінці – за 10 хвилин до готовності. Готовність можна визначити, розім’явши горошину двома пальцями. Якщо це робиться легко, значить горох зварився.
Нут вживають у сирому вигляді, відварюють, запікають, смажать. Дуже корисні пророщені паростки бобів через високий вміст заліза й антиоксидантів. Невелика порція нуту дасть змогу швидко насититися без шкоди для фігури (у 100 грамах вареного баранячого гороху міститься багато клітковини і всього 6-7% жирів).