Хворобливі стрептококи та стафілококи викликають запальні процеси та гнійні захворювання (фурункульоз, пику, ангіни та ін.).
Коки викликають сепсис, є причиною госпітальних та опортуністичних інфекцій. Таксономія коків різноманітна. Вони класифікуються на грампозитивних та грамнегативних аеробів (факультативних анаеробів) та анаеробів.
Суть небезпеки коків Перший ступінь небезпеки – розвиток дисбактеріозу піхви. Результатом чого будуть ендометрити, ерозії. Більше того, зростає рівень ризику проникнення патогенної флори в матку, кишкову та сечогінну системи.
Сферичні форми (коки) – кулясті бактерії розміром 0,5 – 1,0 мкм; по взаємному розташуванню клітин розрізняють мікрококії, диплококи, стрептококи, тетракоки, сарцини та стафілококи.