Цибуля–порей – тугоподібна культура, тому перед посівом насіння краще замочити. Щоб посилити енергію проростання і загартувати їх, замочене насіння поперемінно витримують у холодильнику при 5–8 °С та в кімнатних умовах при 22–24 °С. Добу у теплі, потім добу у холодильнику – і так 2–3 рази.
Посів цибулі–порію на розсаду
- Ємності заповнюють субстратом, акуратно зволожуючи його з розпилювача.
- По поверхні ґрунту розкладають насіння: по 1-2 насіння в комірку або з відстанню, достатню для безпечного пікірування (через хоча б 2-3 см).
- Насіння присипають шаром піску або просіяного субстрату завтовшки 5-10 мм.
Відмінний спосіб використовувати зелень цибулі–порея – замаринувати її, а потім додавати в салати та фарші для надання пікантності. Зелену частину великого цибулі–порея вагою 500-600 г бланшуйте приблизно 2 хв. у киплячій воді, відразу обдайте холодною, а краще крижаною водою.