Усі знають – щоб покращилося засвоєння вітаміну А, моркву слід заправляти сметаною, адже саме молочний жир, що міститься в цьому продукті, допомагає йому краще всмоктуватися.13 Nov 2018
Бета-каротин є жиророзчинним, тобто найкраще засвоюється разом із жиром. Це відбувається у верхній частині тонкого кишківника. Бета-каротин є так званим провітаміном, оскільки він може перетворюватися на вітамін А, якщо це необхідно організму.
По-перше, необроблена морква корисніше для зубів та ясен, вона покращує їхнє кровопостачання. По-друге, клітковина, що міститься в овочах, позитивно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту. Глікемічний індекс сирої моркви вдвічі нижчий від вареної – 20 та 50, відповідно.
Вчені довели: варена морквина в 1,5 рази ефективніше джерело бета-каротину, ніж сира! Одне з досліджень показало, що найбільш висока концентрація легкозасвоюваного бета-каротину в моркви зберігається протягом 15 хвилин варіння, а потім йде на спад.