Досвідчені господині радять на кілограм фаршу брати одну склянку рису. Це близько 220 грамів. Як відзначають кулінари, в процесі готування крупинки набухають, тому співвідношення продуктів наближається до рівної позначки.
Якщо ви або ваша сім'я належите до першої категорії гурманів, то на кілограм фаршу має припадати склянка сирого рису. Це приблизно 200 г. У процесі приготування крупинки набухають, і співвідношення м'яса та «каші» наближається до позначки «50 на 50». Тому перевищувати позначку 250 грамів рису не варто.
Якщо для вас важливо, щоб плов був «рисинка до рисинки», то беріть на 1 кг рису 1 кг м'яса. Морква – 1–2 кг. Для узбецької плову береться багато моркви і існує така закономірність: що менше м'ясатим більше морквини.
Скільки рису необхідно для їжачків? Щоб приготувати їжачки, використовуйте 85% фаршу та 15% рису, тобто для приготування їжачків з 500 г м'яса необхідно 75 г сирого рису.