На стандартну кілограмову курку треба взяти 5 літрів води. Вийде 3-4 літри курячого бульйону. Але якщо цілої курки для вас багато, візьміть стегенця. А з грудки або філе зварити наваристий, міцний бульйон не вийде.
Воду для бульйону слід брати з розрахунку 2 літри на 1 кг м'яса. Під час варіння не накривайте кришку кришкою.
Таким чином, зливати першу воду при варінні бульйону абсолютно необов'язково. Пінка має насторожувати в тому випадку, якщо в ній видно частинки шкіри, кісток та інші не зовсім апетитні речі. Якщо поряд з цим у вас виникають сумніви як м'ясо, бульйон можна замінити.
Є ще один спосіб перевірити готовність бульйону – Проткнути м'ясо ножем. Якщо ніж входить у м'якуш легко, значить, м'ясо зварилося, і можна відокремити його від кісток. Кістки зазвичай варять ще деякий час, а м'ясо або нарізають на шматочки і повертають у каструлю, або залишають для приготування другої страви.