Що робити з кутею після похорону?
Зміст:
Священнослужителі рекомендують поминати кутею померлого за сніданком, обідом та вечерею – доти, доки вона не закінчиться. Якщо ж куті залишилося занадто багато, то частину можна віддати птахам чи тваринам. Викидати освячене блюдо не можна.
У чому різниця між кутею та Колівом?
Хрестильна каша (кутя) відрізняється від пісного коліва (Сочіва), що подається на святвечір Різдвяний або Хрещенський, а також за поминальним столом тим, що вона "багата", тобто скоромна, ситна, поживна і смачна.
Що роблять на куті?
Різдвяна кутя На Святвечір (6 січня) обов'язково готують 12 традиційних різдвяних страв, серед яких і пісну кутю, оскільки Різдвяний піст триває до самого свята. З куті починають трапезу у Святий вечір і закінчують ложкою цієї страви, обмінюючись побажаннями та згадуючи померлих предків.
Коли кутя 2022 року?
18 січня українці традиційно сідають за третій різдвяний стіл – Святвечір перед Хрещенням Господнім, який ще називають у народі "Голодна" кутя".
У чому піти на поминки?
В одязі не повинно бути глибоких вирізів, довжина суконь, спідниць може бути міді або максі, короткі вбрання не відповідають похоронному етикету. Якщо покійний, його сім'я є віруючими людьми, до жалобних заходів входить відспівування в церкві, від штанів краще відмовитись.
Що ставлять перед фотографією померлого?
Після смерті прийнято ставити на підвіконня, біля ікон або фотографії почив склянку з водою. Поруч розвішують рушник – щоб душа після того, як обмилася, могла втертися. У сучасному варіанті склянку з водою просто накривають краєм хліба.
Навіщо потрібна кутя на поминках?
Традиція готувати кутю, ймовірно, має коріння ще з язичницьких часів, коли така страва була жертовною, «їжею померлих предків», тому є проявом залишків культу предків.