Орляк можна додавати в супи, салати та запіканки, використовувати як начинку для пиріжків, млинців та вареників, робити з нього закуски, а також гасити, смажити і подавати як гарнір до м'ясних та рибних страв. Якщо папороть подрібнити за допомогою блендера, він може чудово доповнити соуси чи підливи.
Солоний папороть вимочіть у воді до тих пір, поки він не стане прісним. Час вимочування залежить від ступеня засолювання; сильно солоний папороть краще вимочувати кілька годин (а краще залишити на ніч), змінюючи воду 2-3 рази. Вимочений папороть викладіть на друшляк і дайте залишкам води стекти.
Свіжа папороть орляк на добу поміщають у ємність із холодною злегка підсоленою водою. Воду періодично змінюють. Після вимочування папороть необхідно опустити в каструлю з окропом, відварити (з моменту закипання) 2-3 хв. після чого його можна гасити чи смажити.