Макову начинку розвести водою до консистенції густої пасти. Якщо перестаралися і вийшло рідкувато, додайте ще маку. Буде у вас товщий маковий шар, тільки і всього.
Сухий мак залити великою кількістю окропу, так, щоб вода покривала зерна шаром у 3-4 см. Це робиться для того, щоб під впливом гарячої води з маку вийшло масло, яке може дати гіркоту, якщо мак старий. Тому цю воду надалі зливаємо. Дати постояти 30-40 хвилин, можна довше.
Промитий мак перекладаємо в глибоку каструлю та заливаємо молоком. Відправляємо каструлю на плиту та доводимо до кипіння. Після закипання зменшуємо вогонь до мінімуму і періодично помішуючи, варимо близько 50 хвилин. Через 50 хвилин начинка виглядатиме приблизно ось так.
Замочування дає хороший ефект, але для випікання смачних булочок його буде недостатньо. Найефективніший спосіб розм'якшити мак для випікання – запарювання та розварювання. Процедура складається з 3 етапів: Після замочування злити воду з маку, відправити зернятка в каструлю і поставити на плиту.