У православ'ї прийнято поминати покійних на 9 і 40 днів, а потім через півроку та рік після смерті. Найчастіше організують поминальний обід, на який запрошують усіх, хто добре знав покійну людину (у минулому в ній брали участь усі охочі, у тому числі прийшли з вулиці).
Поминальний обід через півроку після смерті людини проводиться за тими самими правилами, що через 9 і 40 днів. Обов'язковою стравою, яка має бути присутня на столі, є кутя. Вона готується з пшона чи рису з додаванням сухофруктів, сиропу чи меду.
Весь Світлий тиждень – тиждень після Великодня – у храмах немає поминальних служб. А цього дня вони поновлюються. «Церква ніколи не забороняє молитися за померлих, – каже богослов, священик Георгій Кочетков.
Протягом роки після смерті рідного людини заборонено:
- брати участь у святкових заходах та народних гуляннях;
- одружуватися або виходити заміж, вінчатися, хрестити дітей;
- відвідувати урочисті святкові служби у храмах, наприклад, на честь Великодня чи Різдва Христового;