Скрізь, де мешкає сиг, він розпадається на дві форми, які часто мешкають спільно. Це малотичинкова форма (зябрових тичинок до 30), що харчується бентосом і дрібною рибою, і багатотичинкова (зябрових тичинок понад 30), яка споживає в основному планктон.
У вареному вигляді м’ясо не висококалорійне, нежирне, швидко засвоюється. М’ясо риби всіх видів сигових рекомендовано до прийому в їжу маленьким дітям через велику концентрацію в ньому вітаміну D.
Живе муксун до 20 років. Це найцінніша промислова риба, проте запаси її сильно підірвані. У всіх річках басейну Північного Льодовитого океану від річки Волонги до Чукотки й Аляски мешкає озерно-річковий сиг чир, або щокур (С. nasus).
Ікра сига – це різновид білої ікри . Вона має приємний смак і вважається настільки ж корисною, як і ікра лососевих риб. Трохи нагадує смаковими якостями та ароматом ікру щуки. Ідеальна для маленьких ранкових бутербродів, обідніх перекусів або як добавка до млинців.