Калина – це популярна ягода, яка відома своїм яскравим червоним кольором і кисло-солодким смаком. Вона є одним із символів російської природи і часто використовується в кулінарії та народній медицині. Але багато хто задається питанням: як правильно їсти калину?
Перше, що потрібно знати, – це те, що калину можна їсти як свіжу, так і у вигляді варення або компоту. Свіжу калину можна збирати наприкінці літа або на початку осені, коли ягоди дозрівають і набувають насиченого кольору. Вони мають бути червоними і трохи м’якими на дотик. Якщо ягоди ще зелені, то вони не дозріли і будуть кислими.
Калину можна їсти просто так, як фрукт, або додавати її в різні страви. Вона чудово поєднується з м’ясом, птицею, рибою та овочами. Також з калини можна приготувати варення, яке можна вживати в їжу або використовувати як начинку для пирогів і тістечок.
Спосіб прийому | Опис |
---|---|
Сира калина | Можна їсти прямо з куща, але вона може бути кислою і терпкою |
Калина варена | Калину можна варити у воді з цукром або медом, щоб пом’якшити кислотність |
Калина варення | З калини можна приготувати варення, додавши цукор і варячи кілька годин |
Калина в компоті | Калину можна додавати в компоти для надання особливого смаку та аромату |
Плоди калини мають також заспокійливу дію. Ягоди заварюють як чай (1 ст. ложка в склянці окропу) і п’ють по 1/2 склянки 2 рази на день. У разі нестачі вітамінів плоди їдять у натуральному вигляді, готують із них сік, морс, компот, кисіль, варення, желе. 16 листоп. 2020 р.